Ons thema voor Wereldverkenning is  “Altijd Onderweg” en gaat over Nomaden en hoe mensen wonen. In het kader daarvan zijn wij op excursie geweest naar de ‘bright ideas hub’ die op dit moment in Wageningen staat. De hi-tech apparatuur die hier beschikbaar is, maakt het onderzoekend leren nog aantrekkelijker voor de kinderen.

De kinderen hebben gewerkt aan drie interactieve tafels, Amaze, Inspire en Create.

Aan de ene tafel bouwen ze een virtuele stad van de toekomst die duurzaam moest zijn. Ze konden bouwen met de volgende uitvindingen: dak-akker, stapelboerderij, regenwater verzamelton, windmolenballon, energie-opwekkende flat en zoutwater drinkbaar maken op zonne-energie. Deze ontdekkingen moesten ze toepassen in hun stad. Met een VR-bril en een tablet konden ze hun stad ook in het ‘echt’ te zien krijgen.

Aan een andere tafel worden wereldproblemen verkend bij een dynamische halve globe. D.m.v. spelvorm op actieve schermen komen de kinderen in aanraking met verschillende uitdagingen die er zijn in onze wereld. Ze hebben gekeken naar wat een goede manier van bebouwing van gewassen is, er is gekeken naar de vervuiling van het water, ze hebben op strategische plekken windmolens moeten plaatsen en meer.

De laatste tafel stond in het teken van allerlei uitvindingen die er gedaan zijn om bepaalde problemen in de wereld op te lossen. Deze uitvindingen werden uitgelegd en er werden quizvragen over gesteld. Aan het einde werd er nog gekeken naar wat de kinderen slimme uitvinden vonden, daar kwam uit dat de 3D-voedselprinter wel echt geweldig lijkt. (Later kwamen ze erachter dat dit nog wel ontwikkeling nodig heeft, want dat wat er uitkomt, smaakt nergens naar).

Mocht u het leuk vinden om met uw kind(eren) te gaan kijken, de bright ideas hub staat nog t/m 2 februari in Wageningen op de campus. Toegangsbewijzen kunt u aanschaffen via https://brightideas.generationdiscover.nl/hub/ Hier is ook meer informatie te vinden.